Preskoči na glavno vsebino

Ali je z J-pouchom še vedno potrebno paziti na prehrano?

Na kratko: Ja!

Po operaciji z J-pouchom je pomembno posvetiti posebno pozornost prehrani, saj lahko ta vpliva na delovanje in zdravje novega črevesnega rezervoarja. J-pouch je notranji rezervoar, oblikovan iz končnega dela tankega črevesa, ki nadomešča odstranjeno debelo črevo in omogoča normalno izločanje blata skozi anus. Pravilna prehrana lahko pomaga zmanjšati tveganje za zaplete, kot je vnetje J-poucha (pouchitis), in izboljša splošno kakovost življenja.

Prehrana takoj po operaciji

Po operaciji prebavni sistem potrebuje počitek za celjenje. Sprva prehrana vključuje bistre tekočine, kot so juhe, čaji in sokovi brez pulpe. Ko telo to tolerira, se postopoma uvajajo polne tekočine, kot so mleko (če se le-ta dobro tolerira), jogurt in pasirane juhe. Sčasoma se prehrana razširi na mehko, nizko vlakninsko hrano, kot so dobro kuhana zelenjava in sadje brez kože in semen ter preprosti ogljikovi hidrati, kot so beli kruh, riž in testenine. Ta postopen pristop omogoča telesu, da se prilagodi novi anatomiji in zmanjša tveganje za prebavne težave.

Dolgotrajne prehranske smernice

Ko se telo prilagodi in se J-pouch popolnoma zaceli, lahko večina ljudi postopoma uvede raznovrstno prehrano. Vendar je pomembno biti pozoren na živila, ki lahko povzročajo nelagodje ali prebavne težave. Nekatera živila lahko povzročijo povečano tvorbo plinov, pogostejše odvajanje blata ali draženje prebavnega sistema. Priporočljivo je, da se nova živila uvajajo postopoma in se spremlja, kako vplivajo na vaše počutje. Vodenje prehranskega dnevnika lahko pomaga pri prepoznavanju vzorcev med zaužito hrano in simptomi.

Povezava med prehrano in zdravjem J-poucha

Raziskave kažejo, da lahko določeni prehranski vzorci pozitivno vplivajo na zdravje J-poucha. Študija, objavljena v European Journal of Nutrition, je pokazala, da je upoštevanje mediteranske prehrane povezano z nižjimi vrednostmi kalprotektina (markerja za vnetje J-poucha) in manjšim pojavom pouchitisa. Mediteranska prehrana poudarja uživanje zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, oreščkov, stročnic in oljčnega olja, kar prispeva k vnosu dragocenih mikrohranil.

Poleg tega je raziskava iz leta 2013 pokazala, da so bolniki z J-pouchom, ki so uživali manj sadja in antioksidantov, pogosteje razvili pouchitis v primerjavi s tistimi, ki so imeli uravnoteženo prehrano. To nakazuje, da lahko prehrana, bogata s sadjem in antioksidanti, pomaga zaščititi pred vnetjem J-poucha.

Vir: https://www.prevention.com/weight-loss/diets/a30326160/mediterranean-diet/ 

Praktični nasveti za prehrano z J-pouchom

  • Uvajanje vlaknin: Po začetnem obdobju nizkovlakninske prehrane postopoma povečujte vnos vlaknin, saj te spodbujajo zdravo prebavo in ravnovesje črevesne mikrobiote.

  • Hidracija: Pijte dovolj tekočine skozi ves dan, da preprečite dehidracijo, saj lahko pogostejše odvajanje blata poveča izgubo tekočine.

  • Izogibanje dražečim živilom: Nekatera živila, kot so začinjena hrana, kofein in alkohol, lahko povzročijo draženje prebavnega sistema in jih je morda najbolje omejiti ali se jim izogniti.

  • Manjši in pogostejši obroki: Uživanje manjših, a pogostejših obrokov lahko pomaga pri boljši prebavi in zmanjša obremenitev J-poucha.

  • Dodajanje soli in kalija: Dodajanje soli jedem lahko pomaga pri hidraciji, živila, bogata s kalijem, kot so krompir in banane, pa prav tako prispevajo k vzdrževanju ustrezne hidracije telesa.

Pomembno je poudariti, da je vsak posameznik edinstven, zato je priporočljivo sodelovati z zdravstvenimi strokovnjaki, kot so dietetiki ali nutricionisti, ki imajo izkušnje z bolniki po operaciji J-poucha. Ti strokovnjaki lahko pomagajo oblikovati individualiziran prehranski načrt, prilagojen vašim specifičnim potrebam in tolerancam.

S skrbnim načrtovanjem prehrane in pozornim spremljanjem odziva telesa lahko osebe z J-pouchom dosežejo boljše počutje, zmanjšajo tveganje za zaplete in izboljšajo kakovost življenja.

Viri:

- Nalm Clinic Blog"Is Diet Important With a J-Pouch?"
- Healthline"J-Pouch Diet: What to Know" 
- Crohn’s & Colitis Foundation"J-Pouch Surgery and Nutrition"

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

"Barbie Butt" operacija: Kaj je, zakaj se izvaja in kako poteka okrevanje?

Barbie Butt operacija je izraz, ki se uporablja za kirurški poseg, pri katerem bolniku trajno zaprejo anus po odstranitvi debelega črevesa in danke. Gre za radikalno operacijo, ki je pogosto zadnji korak pri zdravljenju bolezni, kot sta Crohnova bolezen ali ulcerozni kolitis, kadar druge možnosti niso več učinkovite. Po tej operaciji bolnik trajno živi s stomo. Zakaj se izvaja Barbie Butt operacija? Operacija je potrebna pri bolnikih, ki imajo hude težave z danka ali debelim črevesjem, kot so: Neodzivna Crohnova bolezen ali ulcerozni kolitis Pogosti abscesi in fistule v perianalnem predelu Kronične bolečine in inkontinenca Poškodbe ali zapleti po prejšnjih operacijah črevesja Ker po operaciji bolnik ne bo več uporabljal danke, kirurgi odstranijo preostanek črevesja in analni kanal popolnoma zašijejo, kar daje predelu značilen gladek videz – od tod tudi izraz Barbie Butt . Vir: https://www.flickr.com/photos/11423291@N03/4430594220  Kako poteka okrevanje? Okrevanje po Barbie But...

Kaj sta Ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen?

Verjetno ste že slišali za ulcerozni kolitis ali Crohnovo bolezen. Modra celo poznate nekoga, ki se bori s katero od njiju. Morda je ta neizprosna kronična bolezen ohromila prav vaše življenje ali življenje vašega bližnjega?  Ko so mi pri rosnih 18 letih (pred 12 leti) diagnosticirali ulcerozni kolitis, nisem vedela popolnoma nič o njem. Ž elela sem si, da bi imela več informacij o tem, kaj je ulcerozni kolitis, kakšni simptomi ga spremljajo, kaj lahko pričakujem, kakšne možnosti zdravljenja imam itd. Zdravniki so mi sicer dali  nekaj brošur, a to ni bilo dovolj. Pogrešala sem izkušnje ljudi, ki so šli skozi isto. Posebej mladih. Zato sem se odločila, da napišem ta blog - morda bo vsaj nekdo izmed vas lažje prebrodil prve trenutke strahu in negotovosti, ki vedno spremljajo novico o diagnozi.  Pa začnimo z osnovami. Kaj sta ulcerozni kolitis (UK) in Crohnova bolezen (CB)?  UK in CB uvrščamo med Kronično vnetne črevesne bolezni (ali krajše KVČB), ki prizadeneta pr...

Stoma: Kaj je in katere vrste poznamo?

Stoma je kirurško ustvarjena odprtina na trebušni steni, ki omogoča odvajanje blata ali urina iz telesa, kadar naravna pot ni več mogoča. Najpogosteje se stoma ustvari zaradi bolezni prebavil, kot so Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, rak debelega črevesa ali zapleti pri divertikulitisu. Stome so lahko začasne ali trajne, odvisno od vzroka in možnosti kasnejših operacij. Vrste stome Stome delimo glede na vrsto izločkov, ki jih odvajajo: Ileostoma – izhaja iz tankega črevesa (ileuma). Kolostoma – izhaja iz debelega črevesa (kolona). Urostoma – izhaja iz sečil in omogoča odvajanje urina. Vir: https://www.colostomyuk.org/information/what-is-a-stoma/ Vsaka od teh vrst ima svoje posebnosti, prednosti in izzive, zato je pomembno, da oseba s stomo prejme ustrezno podporo in informacije za njeno oskrbo. Ileostoma Ker sama živim s trajno ileostomo, se bom v nadaljevanju osredotočila predvsem nanjo. Ileostoma je kirurško ustvarjena odprtina iz ileuma (zadnjega dela tankega črevesa), skozi k...